Al vanaf mijn kindertijd…

Al vanaf mijn kindertijd zie ik hoe belangrijk bezoekwerk is. En dan het liefst met ‘een voertuig’. Wat vroeger met ons pap begon met het biggen halen is nu voor mij o.a. de gesprekskring Grond Van Leven.

Tot 1980 was de intensieve veehouderij in ons land relatief kleinschalig. Ik weet nog goed dat ik met ons pap biggen ging halen, bij Jo, Ceup en Rinus – om enkele vermeerderaars te noemen. De af te rekenen kilo’s ‘big’ werden op de achterkant van een sigarendoosje uitgerekend.
Wekelijks ging ons pap met zijn ‘Deutzke’ met aanhanger een koppeltje biggen halen van goed 20 kg elk, om deze vervolgens vet te mesten tot het slachtrijpe gewicht van zo’n 120 kg. Wat een verschil met tegenwoordig. En dan doel ik niet alleen op de bedrijfsgrootte…

Het biggen halen nam behoorlijk wat tijd in beslag. Zeker een halve dag. Dat had te maken met de meerdere adressen die bezocht werden en met wat er allemaal ‘bij’ hoorde. Koffie drinken om te beginnen, of te eindigen. Dat ‘wat erbij hoorde’ lag een beetje aan het tijdstip en wat er op enig moment speelde op de bedrijven of in de gezinnen. Natuurlijk werd er gebuurt. Ik heb vele verhalen gehoord. Aan de keukentafel en bij het wegen en overladen van de biggen.
Ik weet nog van die boerin die plots ging huilen: dochterlief moest trouwen en ze wist helemaal niet wat ze daarmee aan moest. Ze vond het verschrikkelijk. Ons pap in de rol van vertrouwenspersoon, een soort van ‘pastor’ – al zou hij dat zelf nooit zo benoemen.
Of die vele keren dat er iets kapot was in een van de stallen. Als oud-huisschilder was pap heel handig en repareerde het nodige in een handomdraai: hij heeft vele stalruiten vervangen. Maar ook waterleidingen gerepareerd en afgewaaide dakpannen vervangen. Het gebeurde heel gewoon. Bijna zonder woorden.

Achteraf denk ik nog regelmatig aan die jaren. Ze vormen me. Omdat ik ben gaan inzien dat het nodig is dat mensen hun verhaal een plek kunnen geven in hun leven van alledag. En daar waar vroeger het biggen halen het voertuig was is dat nu voor mij onder meer de gesprekskring Grond Van Leven. Ik heb altijd iets persoonlijks in de tas om een gesprek te openen en mensen te laten voelen dat leven meer is dan carrière maken, presteren en geld verdienen.
Die zaken zijn allemaal belangrijk, maar ze zijn niet hetgeen waar het leven uiteindelijk om draait. Waarom zouden we het meest vormende aan het toeval overlaten?

Interesse in gesprekskring Grond Van Leven?
De gesprekskring Grond Van Leven is momenteel permanent aanbod in de regio Wijchen. Heb je interesse? Laat het me weten.

(Foto: visual hunt, mompl)

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s