Aanspreekbaar zijn – psalm 86

Psalmen zijn geschriften die staan als een huis voor hen die erin geloven, omdat ze jou als mens meer aanspreekbaar maken, als het er echt op aankomt. Psalm 86. 

Psalm 86, 9

Alle volken die U hebt geschapen,

komen naderbij en buigen, o Heer, voor U

en verheerlijken uw naam.

Geloven is leven vanuit een bepaalde overtuiging die ooit eerder aan jou is aangereikt en die jij op een bepaald moment in je leven bevestigt (of laat voor wat ze is). Als je in dit aanbod meegaat doe je dat waarschijnlijk omdat je erkent dat je mens bent en gezien hebt dat je in het licht van die drie-ene God meer mens kunt worden, misschien wel door het universele karakter van ‘de naam’.

Een naam hebben betekent aanspreekbaar zijn vanuit een bepaalde identiteit. Een naam betekent zelfbewustzijn, een specifieke plaatsbepaling, behoren tot een familie, er nooit alleen voor hoeven te staan.

Een naam kan daarom nooit al te individualistisch zijn, nooit zomaar vrij verkrijgbaar, want gevormd door de eeuwen heen en op een unieke wijze op een concreet moment samengekomen in één persoon/in één familie.

Een naam wordt tegenwoordig al snel als ‘etiket’ gezien, als een eigentijdse pakkende naam. Wie het geloofsspoor in zijn of haar leven toelaat haalt er een extra dimensie bij, namelijk ‘het leven’.

Daarom ook verhaalt menig psalm, ook deze psalm 86, over ‘gered worden uit het dodenrijk’. Dat gered worden betekent vaak heel concreet dat je in moeilijke fases (stukgelopen relatie, verslaving, ontslag, mislukking, et cetera) gezien wordt door de schepper van alle leven en – als je er voor open staat – redding ontvangt daar waar je het niet meer verwacht en vaak op een manier die je niet verwacht.

Het dodenrijk staat voor al die plekken waar niet volop vanuit talenten en gaven geleefd wordt, waar de aarde dreigt te bezwijken onder onze consumptiedrift, waar mensen geslachtofferd worden, waar mensen niet gehoord worden omwille van allerlei belangen –  behalve die van God.

Ja, het dodenrijk staat voor best veel in onze huidige tijd. Dan is het de kunst om met een opgeheven hoofd, met humor, zelfspot en tact gewoon elke dag aan de slag te gaan. Stap voor stap. Zoals het kan.

Gericht op het leven!

(Foto: pixabay)

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s