Boerenpastoraat – mijn weg (1)

Schapen hoeden - schilderij Louis Steeghs

Met een schilderij van ‘ons pap’ verbind ik verleden – heden en toekomst in een serie over mijn weg. Een weg die recent heeft geleid tot de start van Boerenpastoraat. Als leven en geloven verbonden mogen worden, kan dat alleen maar door en op de weg die je gaat…

Met mijn geboorte was de levensweg voor mij uitgestippeld: als enig kind en zoon op een agrarisch gezinsbedrijf is de bestemming vaak gekleurd zoals die door de traditie is voorgegeven. In zekere zin was ik al boer toen ik in de couveuse lag – zoiets als met de troonsopvolging bij de Oranjes. En daar is niets mis mee.
Daardoor heb ik al heel jong met een zekere focus geleefd. Wat ik later op school en via anderen leerde stond daardoor in een soort van ‘verzekerd toekomstperspectief.’ Met zo’n bril op wordt alles wat nieuw op je afkomt gewogen vanuit wat jij via generaties voor jou hebt mogen leren.

Breuklijn
Mijn verzekerde toekomstperspectief veranderde met het stoppen als boer: wat nu? Ik heb er destijds voor gekozen om eerst een nieuwe toekomstperspectief te kiezen en me daarna helemaal in dat tweede toekomstperspectief onder te dompelen. Dat betekende voor mij: theologie studeren en nieuwe werkervaring opdoen. En daarna? Dat zou ik nog wel zien.

Tweede breuklijn
In mijn laatste jaren als diaconaal werker in het kerkelijk instituut groeide het besef dat mijn tweede toekomstperspectief mij niet brengt waar ik thuis hoor. Het is de tijdgeest, het zijn de keuzes die anderen voor mij maken… En het is vooral het niet toekomen aan wat ik wil en wat ik anderen niet zie doen: in en met de boerenberoepsgroep terugkijken op en vooruitkijken naar het geleefde leven en werken vanuit gehanteerde bronnen.

De eenvoudige dingen zijn de uitzonderlijkste, en alleen de wijzen kunnen ze zien
(Paulo Coelho)

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s