Hoe is het met… Grond Van Leven (2)

Sinds ik in parochie De Twaalf Apostelen werk is de gesprekskring Grond Van Leven mijn visitekaartje. Onderstaand indrukken van deelnemers, die eerder in artikelen in parochiebladen verschenen…

Grond Van Leven is een gesprekskring, aangeboden vanuit de parochie – of oecumenisch vanuit samenwerkende kerken – waarbij maximaal acht deelnemers in huiskamersfeer met elkaar in gesprek gaan over elkaars leven, vanaf geboorte tot nu. Men vertelt elkaar van het leven hoe het is, waarbij men zich aan het eind afvraagt wie ‘God’ is – waarvan we in de geloofsgemeenschap belijden dat Hij elke dag in ons leven meetrekt…

Het lijkt mij belangrijk om het daar eens met elkaar over te hebben, want onze levens zijn zo druk dat het daar niet zo meer van komt. Klopt toch?
‘Ja, met een jong gezin, een leuke baan, hobby’s, familie en vrienden is het druk. Ik vraag me wel eens af: is dit wat het leven is?’

Je mist iets?
‘Er is bijna geen ruimte meer om bij het leven zoals je het leeft stil te staan. Ik vind dat belangrijk. Om niet alleen maar geleefd te worden door de waan van de dag.’

‘Ja dat herken ik helemaal. Ik ben de hele dag maar aan het rennen en vliegen en daardoor gun ik mijzelf te weinig tijd voor bezinning.’

Hoe kijk jij terug op de kring vanuit jouw verwachtingen vooraf?
‘Ik vond het gewoonweg leuk. Geen oordelen, heerlijk vrijuit praten. Heel persoonlijk en helemaal niet zweverig. Ik had nooit gedacht dat mijn afkomst en wat ik daarover in mijn leven leerde zo’n impact op me zou hebben.’

Wat is de meerwaarde van Grond Van Leven?
‘Dit initiatief verrijkt de geloofsgemeenschap en het dorp. Je hoort van anderen wat er achter het verhaal zit dat je al kent. Je snapt beter waarom mensen doen wat ze doen en hoe ze dat doen. De drempel om te praten ligt laag. Er moet niets en er kan van alles ontstaan. Misschien is dat de verademing. En ik vind het zelf altijd leuk om over het leven te praten.’

Interesse om in een van de volgende kringen mee te doen?
Momenteel is deze gesprekskring permanent aanbod in de regio Wijchen. Wie interesse heeft laat het me weten en ik zal zien wat er mogelijk is.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s