Jubileumjaar landbouwcoöperatie gevierd in Rijk van Nijmegen

De commissie Landbouw en Samenleving van de ZLTO afdeling Rijk van Nijmegen kijkt terug op een bijzonder rijk jaar: dit jaar 2021 is het namelijk 125 jaar geleden dat pater Gerlacus van den Elsen de NCB oprichtte. Dit jubileumjaar is door de commissie op 5 september gevierd in een oogstdankviering op het boerenerf van de familie Jansen in Nijmegen, met bisschop de Korte als hoofdcelebrant. In die viering nodigde Harrie Verkampen, voorzitter van het Boerenbondsmuseum, de commissie uit om naar de geboortegrond van ‘de boerenapostel’ in Gemert te komen en te zien waarom hij zo blij is met de collecteopbrengst.

Indrukwekkend is de groei die het Boerenbondsmuseum in ruim 30 jaar heeft doorgemaakt. Van 0,5 ha naar 5 ha… Van 6.000 jaarlijkse bezoekers naar 50.000… Van regelmatig open naar jaarrond dagelijks open – behalve op maandagen. Veel scholen weten het museum te vinden. 250 vrijwilligers houden de boel draaiend.

Genoemde groei ontstaat niet vanachter het bureau maar in de praktijk. Verkampen: ‘op een gegeven moment vragen weduwen of we op zondag open kunnen, om samen te zijn in een vertrouwde omgeving’. Mooi is ook de groei van zichtbare ‘verdwenen’ boerenambten, zoals slachten, bakken, karnen, smeden, beslaan… Regelmatig zijn er specifieke demonstraties die voor het publiek toegankelijk zijn. Hoewel de commissieleden vertrouwd zijn met het boerenleven en met het museum is er zoveel te zien dat er vanzelf nieuwe inzichten en gesprekken ontstaan.

De veldkapel met de door Gerlacus van den Elsen aangenomen patroonheilige is het eindstation van een mooie middag met elkaar. Een dag geworteld in het verleden met zeggingskracht voor toekomst. Want, zo zegt Verkampen ergens tijdens de rondleiding: ‘het is onze kracht om het gesprek over de betekenis van het Brabantse platteland op een toegankelijke manier onder de aandacht te houden’.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s