Toekomst voor pastoraal werkers in de kerk?

Waxinelichtjes

Onlangs sprak ik, samen met drie andere ‘uitgetredenen’, over mijn leven en werken als professional na een jarenlange dienstbetrekking in het instituut kerk. Over hoe het zo gekomen is. Wat ik tegenkom. Wat ik aan adviezen heb voor de vereniging van pastoraal werkenden in het aartsbisdom Utrecht.

Ik ben blij met deze aandacht voor de doelgroep: pastoraal werkers tot 55 jaar. Want zij hebben geen zekerheid meer om tot de pensioengerechtigde leeftijd in dienst te kunnen blijven.
Aandacht is goed, overhaast beslissingen nemen niet. Voor wie stappen overweegt heb ik enkele tips: vertrek vanuit een eerlijke kijk op je huidige welbevinden en vraag buitenstaanders om feedback. Benut je biografie en breng jouw roeping zo volledig mogelijk in kaart. Zo kom je er vrij snel achter waar jouw kansen en valkuilen liggen.

Stelling

Wie in zijn huidige beroepsmatige functioneren onvoldoende arbeidsvreugde proeft weet zeker dat minstens drie partijen tekort worden gedaan: jijzelf, je huidige werkgever en je toekomstige werkgever/opdrachtgever. De rekening die je daarmee naar de toekomst schuift blijft uitstaan als ‘niet te innen persoonlijk kapitaal’

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s