Trouw ontkiemt uit de aarde – psalm 85

Over de plaatsbepaling van God en mensen gesproken… Psalm 85. 

Psalm 85, 12

Trouw ontkiemt uit de aarde,

rechtvaardigheid kijkt neer uit de hemel.

Ik zeg vaak dat boeren een voorsprong hebben bij het lezen van de Bijbel en bij het doordenken over schepping, geloof en kerk. Eerlijk gezegd moet ik daar wel iets bij zeggen: dan heb ik het niet over boeren die zich vooral verstaan als een agrarisch manager, boeren die vooral druk zijn met ondernemersbelangen en met het veiligstellen en laten groeien van hun onderneming en hun invloed. Dat is echt een andere wereld. Oud-arbeidspastor Peter Osendarp maakte ooit het onderscheid tussen vier typen boeren: de vader, de hoeder, de vakman en de ondernemer

Het gaat er mij hier om dat agrarische beelden pas binnenkomen en sturend worden in je dagelijkse handelen – dat is het énige handelen dat er echt toe doet – als je letterlijk getekend wordt door het werken middenin het agrarische leven. Als je voelt dat je aards, afhankelijk bent in alles wat je doet. Als je ruikt naar de schapen en de varkens die je hoedt. Als je aan je rug voelt dat je werkhouding in de melkput niet ideaal is geweest. Als je met je haren in de wind kunt voelen wanneer je het best kunt beregenen…

Als dan de psalmist beschrijft dat trouw uit de aarde ontkiemt, dan wordt bedoeld dat echt aardse zaken niet liegen en nastrevenswaardig blijven. Ja, er is veel list en bedrog, maar dat komt van binnenuit mensen. De aarde is goed zoals ze is en brengt vele vruchten voort. En dan vooral door trouw te blijven aan haar draagkracht, door trouw te blijven aan wat jij aankunt. Onthoudt en onderhoudt, aard. Dan zal de hemel rechtvaardigheid betrachten. Dan zal God over de aarde en al wat daarop leeft hoeden. Dan zal de schepper van al wat leeft zijn handen niet afhalen van wat Hij heeft geschapen.

(Foto: pixabay)

Jack Steeghs

2 gedachtes over “Trouw ontkiemt uit de aarde – psalm 85

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s