Boerenpastoraat: levenslessen (22) – informele koffieontmoetingen

3 jaar geleden overleed ons pap, ruim 2 ½ jaar geleden werd duidelijk dat ons mam niet meer naar huis kan komen en de jaren die voor haar liggen mag verblijven in een woon- zorgcentrum. ‘Dat zijn best veel veranderingen in korte tijd’, bedenk ik als enig kind, die vele jaren met hen leefde en werkte… Een blogserie over levenslessen van vroeger voor NU (22).

Er wordt hier in huis vaak beweerd dat teveel koffie niet goed voor je goed is, zoals zoveel waar ‘te’ voor staat beter gelaten dan gedaan kan worden. Er is ook een andere versie. En daar was ons mam vroeger heel goed in: dat van de goede sfeer scheppen en daarbij zorgen dat het gasten aan niets ontbreekt.

Ik heb als kind geleerd dat zakelijke overeenkomsten gemakkelijker tot stand komen door een goede sfeer te scheppen. Gezelligheid en zakelijkheid gaan prima samen, mits ingegeven door de juiste mensenkennis. Met oprechte interesse in de ander of in de reden van het aanschuiven van de gast aan de keukentafel. Ons mam speelde geen rol en geeft zichzelf in de rol die haar door de echt met pap wordt aangereikt. Noem het gerust liefde die groeikansen krijgt (wie dit leest en een van die gasten is geweest weet wat ik bedoel). Ik heb ervan genoten maar besefte toen niet hoe bijzonder dit type gastvrijheid is. Is het zo niet met vele gebeurtenissen in je leven? Dat je pas achteraf doorhebt hoe speciaal het was.

Tegenwoordig wordt steeds minder aan het toeval overgelaten en is er voortdurend de neiging tot regievoering, tot beheersing van relatievorming. Met het geleerde vroeger thuis zeg ik nu: in veel situaties verkrijg je op een informele manier meer praktische kennis dan langs een formele weg. Daarom ook heb ik nooit begrepen waarom ik in een van mijn eerdere aanstellingen van de leidinggevende te horen kreeg ‘dat het niet de bedoeling is om regelmatig koffie te drinken met collega’s’. Stel je voor zeg! Want juist tijdens informele ontmoetingen hoor je dat ene ontbrekende puzzelstukje voor je nieuwe voornemen. Dat wil je niet missen. Dat is pas echt een zonde, een aanklacht tegen het gegeven leven.

(Foto: borstbeeld van Egbert Douwes in Joure – grondlegger van de latere Douwe Egberts koffie)

Jack Steeghs

Advertentie

Een gedachte over “Boerenpastoraat: levenslessen (22) – informele koffieontmoetingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s