Boerenpastoraat: levenslessen (23) – meehelpen

3 jaar geleden overleed ons pap, ruim 2 ½ jaar geleden werd duidelijk dat ons mam niet meer naar huis kan komen en de jaren die voor haar liggen mag verblijven in een woon- zorgcentrum. ‘Dat zijn best veel veranderingen in korte tijd’, bedenk ik als enig kind, die vele jaren met hen leefde en werkte… Een blogserie over levenslessen van vroeger voor NU (23).

Ons pap meehelpen…

Samen voeren

Ik zie mezelf als kleuter nog zo in die meterhoge voerwagen klimmen. Die verroeste zware stalen wagen op te kleine wieltjes, die pap voortduwde en waaruit hij elke paar tellen met zijn rechterhand een schep brok haalde, om het in meerdere stallen in vele troggen te verdelen…

Later krijgt hij zoveel last van die pols dat deze tweemaal daagse taak ook over links wordt aangeleerd. Totdat ook dat teveel wordt en de toegenomen slijtage aan de polsen reiken naar automatisering. Zittend in die kar, af en toe etend van de brok. Het gebeurt gewoon. Net als de praatjes met pap en reacties op de varkens…

Samen stallen uitmesten

Nou ja ‘samen’… Veel ‘hulp’ krijgt ons pap niet als ik met een klein kruiwagentje mee wil helpen om de mest uit de stallen te halen en daarna naar de mestvaalt te rijden. Pap begint met één grote riek vol vaste mest in mijn kruiwagentje te doen en ik zie het nu nog voor ogen, dat ik niet kan voorkomen dat de hele handel in één keer omkiepert…

Samen stalvloeren repareren

Een jaar of tien later zijn de vloeren in de oudere stalgebouwen versleten. Stallen met logische namen vanuit de praktijk, zoals: ‘Achter het husj’, in de ‘kleinje stal’, ‘veur en achter in het groot hok’, ‘het biggehok’, ‘achter het biggehok’ en in ‘de neje stal’… De namen weet ik nog (Als ik veel later tijdens een rondleiding door de Amsterdamse Jordaan van de gids hoor hoe de naamgeving van de straten daar is ontstaan… kan ik mijn binnenpret maar moeilijk bedwingen). De vloeren slijten behoorlijk door de inwerking van urine en het veelvuldige schoonmaakwerk. Ook veranderende inzichten leveren extra werk: bijvoorbeeld, iets meer afschot van het liggedeelte naar het roostergedeelte. Samen met ons pap worden alle vloeren, stal voor stal, netjes bijgewerkt. In deze periode leer ik als tiener het een en ander van goede specie maken en vloeren netjes waterpas afwerken.

En dan bedenk ik nu: wat zijn boeren toch ongelofelijk veelzijdig.

Jack Steeghs

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s