Zorgen dat… – psalm 100

Een kernachtige psalm over de grote verantwoordelijkheid van de herder voor de kudde, beeldspraak voor de verhouding God – mensen. De grenzeloze goedheid Gods in relatie tot de ontvankelijkheid van mensen. Ten onrecht vaak misverstaan als de verhouding tussen heerser en horigen… Psalm 100.

Psalm 100

Een psalm voor het dankoffer. Juich de HEER toe, heel de aarde, dien de HEER met vreugde, kom tot Hem met jubelzang. Erken het: de HEER is God, Hij heeft ons gemaakt, Hem behoren wij toe, zijn volk zijn wij, de kudde die Hij weidt. Kom zijn poorten binnen met een loflied, hef in zijn voorhoven een lofzang aan, breng Hem hulde, prijs zijn naam: de HEER is goed, zijn liefde duurt eeuwig, zijn trouw van geslacht op geslacht.

Het leiderschap dat hier aan de orde is geeft zich vanuit kwetsbaarheid en grijpt niet in wanneer mensen er een potje van maken, zelfs niet als er dood en verderf wordt gezaaid. De schapen die zich aan deze herder toevertrouwen erkennen de eigen kwetsbaarheid en tonen daarom dankbaarheid. Hier speelt een gave om niet vanuit een onvoorstelbare goedgunstigheid van de Schepper aller leven. Vanuit de onvoorwaardelijke erkenning dat elk schepsel een eigen aardse waardigheid heeft (secularisatie!). Daarbij past een dankbaarheid die getuigt van eerbied voor al dat wat een mens nooit zal kunnen bevatten. Zoals het mysterie van het geschonken leven en waarnaar we hierna zullen gaan… Dankbaarheid voor de mogelijkheden die worden aangereikt. Voor de fouten die worden vergeven. Voor de kansen die worden gegeven. Ongeluk en tegenslag zijn ongevraagd bijgesloten en niet evenredig verdeeld. Niet rechtvaardig? Als alles dat wat het verstand te boven gaat geschonken is geldt dat net zo voor noodlot en schande. We mogen ons ermee verhouden en er het beste van maken. En niet vergeten onderweg te genieten! ‘Niet zorgen voor… maar zorgen dat’ zei voormalig landbouwminister Cees Veerman eens over de gewenste band van de overheid (die andere herder) met de beroepsgroep waar ik uit voortkom. En zo is het.

(Foto: visual hunt, cirkel der natuur)

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s