Zuiver en volmaakt – psalm 101

Hoge doelen nastreven, een zuivere weg gaan. Als je doet wat bij je past ga je een bijna volmaakte levensweg. Psalm 101.

Psalm 101

Ik wil zingen over trouw en recht in een lied voor U, o HEER, nadenken over de volmaakte weg – wanneer zult U bij mij komen? Ik handel met een zuiver hart, ook in mijn paleis, niets staat mij voor ogen wat boosaardig is. Gedraai, ik haat het, ik laat mij er niet mee in, sluwheid houd ik ver van mij, het kwaad wil ik niet kennen. Wie heimelijk een vriend belastert,

leg ik het zwijgen op, een trotse blik, een aanmatigend hart verdraag ik niet. Mijn oog zoekt de getrouwen in het land, met hen wil ik mijn woning delen. Wie de volmaakte weg bewandelt,

mag mij dienen. In mijn paleis is geen plaats voor wie liegt en bedriegt, wie onwaarheid spreekt komt mij niet onder ogen. De schuldigen in het land breng ik elke morgen tot zwijgen,

uit de stad van de HEER verdrijf ik allen die onrecht begaan.

Zuiver en volmaakt, een nastrevenswaardige levensweg…

Het is een levenskunst om blijvend volmaaktheid na te streven zonder er onder te lijden…Hoevelen ben ik er in mijn leven niet tegengekomen die als het ware in koor zeiden: ‘Onmogelijk, laat toch gaan’. ‘Dat is voor wie de macht hebben’, ‘Dat is voor wie het gemaakt hebben’, ‘Dat is voor wie het geld ervoor heeft’, Dat is voor wie de goede contacten hebben’, ‘Dat is voor wie geluk hebben’, ‘Dat is voor een andere tijd’, ‘Dat is voor…’ Met de stappen die ik tot dusverre in mijn leven heb gezet zeg ik met overtuiging: onderschat jezelf nooit en zet tijd en omstandigheden naar je hand! Laat jezelf niet gek maken met wat anderen vinden of denken en ga jouw weg. Dan zit je op een zuiver spoor waarin de last draaglijker wordt, naarmate de weg die je gaat samenvalt met je bestemming. En is dat op enig moment minder het geval dan stel je je koers bij. Het is een levenskunst om blijvend de effecten van het zuivere handelen in jezelf te voelen en van daaruit verder op weg te gaan. Het verleden positief mee te nemen – ervan te leren, erom te lachen – en je er niet door van de wijs te laten brengen. 

Jack Steeghs

Advertentie

Een gedachte over “Zuiver en volmaakt – psalm 101

  1. Ha, Jack, Dank! Mooi!!! En… supermooi vind ik de herkenning van gedachten die we afgelopen week tegen kwamen in de eerste les van onze nieuwe filosofiecursus. Daarin staat het komende half jaar de Ethica van Aristoteles op het programma! Heb het zo goed als kan en ga lekker door!! Hartelijke groeten, Toos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s