Slachtofferrol

In mijn werk kom ik de slachtofferrol regelmatig tegen. Wat is het? Is er iets mis mee? Wat kunnen we er aan doen?

Jezelf inmetselen
De slachtofferrol in twee woorden: jezelf inmetselen. De slachtofferrol is een rol of houding waarbij er volgens jou van alles niet deugd in de omringende wereld en jij ervoor ‘kiest’ om jezelf in vrijheid terug te trekken en van daaruit allerlei beelden van de omringende wereld te vormen (en in de wereld terug te gooien) om jezelf overeind te houden, moed in te spreken.

De slachtofferrol is een begrijpelijke fase in een proces naar meer menswording. We herkennen achteraf vaak allemaal levensfases waarin we meer en minder de slachtofferrol als een soort overlevingsstrategie hebben ingezet.
Als fase is de slachtofferrol een stap gericht op verlichting van de last die jij nu voelt. Daar wil je vanaf! Daarom heeft iemand in de slachtofferrol aandacht en tijd nodig om zélf stappen te kunnen zetten. Er zijn ook groepen mensen die collectief slachtoffergedrag vertonen, niet toestaan dat een individu ervoor kiest om niet mee te doen. Ook dat zie ik om me heen.

Een slachtoffer komt zelden alleen uit zijn of haar beklemmende rol. Naast moed en handelingsbereidheid zijn andere mensen nodig. Medemensen en gemeenschappen die invoelen, meedenken, ruimte geven en vooral: jou liefhebben zoals je bent.Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s