Viering in Varkensstal

2015 Boerderijviering in varkensstal2, Lemelerveld 25 oktober

Samen met betrokkenen heb ik in 2010 twee werkgroepen KIP opgestart. De werkgroepen komen nog steeds bij elkaar en zijn creatief. Vorige maand organiseerde de werkgroep in Lemelerveld een liturgisch oogstdanken in een varkensstal mét varkens…

Een liturgische viering in een varkensstal. Kan dat wel?
Waarom niet? Het is zaak om niet alles te willen en vooraf goed na te denken over wat je met zo’n viering wil bereiken. Je weet vooraf dat niet elke gelovige de gang naar de tot ‘kerk’ omgetoverde stal zal maken.
Dit soort liturgische samenkomsten is daarom geen vervanging, eerder een manier om eens uit te proberen. Om het gesprek op gang te brengen dat je niet zo gemakkelijk kunt aangaan. Omdat je het essentieel voor je geloof vindt dat de omgeving waar je met elkaar kerk bent zichtbaar wordt in je activiteiten.

Een stal met varkens maakt liturgie echt anders. De context waarbinnen je met elkaar Gods Woord laat klinken is veel meer dan een context. De context vormt de bedding waarbinnen het woord gehoord wordt. De context wordt de inhoud daar waar ze wordt omgevormd in betrokken mensen.

De betonnen roosters waarop de stoelen staan, de zichtbare voerbakken, de geur, de af en toe knorrende varkens… Dit alles maakt dat deze vorm van agrarische economie middenin een gelovig perspectief komt te staan.

Grondgebonden
Grondgebonden, is het thema van deze viering. ‘Dat kun je tweeledig uitleggen’, zegt de dienstdoende pastor. ‘Je hebt grond nodig om verantwoord vee te houden én je bent verbonden met het stukje aarde waar jij je bedrijf hebt’. ‘Je kunt er dus niet zomaar vandaan – zoals ik wel in korte tijd mijn boeltje bijeen kan scharrelen en van baan kan veranderen’.

Zo kwam op zondag 25 oktober de varkenshouderij van de familie Noordman in gesprek. Hoe het gaat met deze varkenshouderij? ‘We zijn steeds meer een zakelijke onderneming geworden’, zegt de boer vlak voor het geïmproviseerde altaar, te midden van de geloofsgemeenschap van Lemelerveld.

‘Een, misschien twee van onze kinderen hebben interesse om het bedrijf over te nemen. Dat vind ik heel mooi’.

De trots van dit gezin spat er vanaf. Maar ook de dilemma’s waar boer en boerin zich mee verhouden worden invoelbaar. ‘Ja, het mestprobleem hebben we hier onder de knie. De dunne fractie wordt ingedikt en als droge meststof geëxporteerd. Dat kost veel geld. Hoe dat zal gaan in de toekomst weet niemand, maar wij gaan ervoor!’

Meer kansen voor dialoog
Een liturgische viering in een varkensstal kan niet overal en vraagt de nodige voorbereiding. En áls je de uitdaging aangaat, loopt het inhoudelijke gesprek over de huidige landbouw veel beter dan vanuit een zaal of kerk. Probeer het eens uit!

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s