Boerenpastoraat: levenslessen (29) – loutering

3 ½ jaar geleden overleed ons pap, bijna 2 weken geleden ons mam. De generatie die mij is voorgegaan is uit de tijd gevallen. ‘Nu mag ik het van hen geleerde waar gaan maken’, bedenk ik als enig kind, die vele jaren met hen leefde en werkte… Een blogserie over levenslessen van vroeger voor NU (29).

Waar gaat het mis als de overheid de (intensieve) veehouderij aan banden wil leggen?

Ik zag het ineens scherp voor ogen… toen ik afgelopen voorjaar in de Peel enkele voorbereidende overleggen had, in verband met een mogelijke boerenreportage (die uiteindelijk niet doorging) en gericht op de oogstdankviering in september. Eenzelfde ervaring herinner ik me van een jaar of zeven geleden, uit de tijd dat ik mee heb gedaan in het experimentele Snoertseplak ‘de boerderij van de toekomst’. Als ik deze voorbeelden voor ogen haal zie ik scherp waarom het zo vaak misgaat wanneer overheden willen ingrijpen in de alsmaar doorgroeiende veehouderij. Waarom het steeds misgaat? Er wordt niet onbevooroordeeld geluisterd, er wordt op een beperkte manier gehoord en vervolgens wordt er geoordeeld conform een wet die beter nageleefd moet worden. Of er wordt reactief gehandeld, bijvoorbeeld na klachten van omwonenden. Er wordt gehandeld vanuit belangen die niet voor alle belanghebbenden inzichtelijk worden gemaakt. Of anders gezegd: dat wat elke overheid en burger wil (een gezonde balans tussen ondernemende activiteiten en leefomgeving) is niet zomaar een hoofddoel, vaak een afgeleid doel of – erger – onderdeel van een belangenspel. Zo wordt het nooit wat. Zo houd je wat je zelf zaait: onrust en onvrede. Hoe dan wel? Echt verantwoordelijkheid geven aan een groep die de verantwoordelijkheid kan dragen en daarna de consequenties van elke stap met elkaar dragen. Realiseer je vanaf het begin: garanties zijn er niet, de kans op mislukken van een eerste plan is groot. Dat hoort erbij. Het verschil met ambtelijk ingrijpen is dat je gaandeweg vertrouwen opbouwt en draagvlak creëert. Neem daarom de tijd die nodig is (dat is heel wat anders dan vasthouden aan de looptijd van een project dat ver van de werkvloer is vastgesteld). En niet te vergeten: schakel meerdere onafhankelijke begeleiders in om uit de ingesleten belangenpatronen te komen. Succes is bijna verzekerd, juist door vanuit een doordachte aanpak en een groeiend vertrouwen een onzeker traject in te durven gaan.

Jack Steeghs

Advertentie

2 gedachtes over “Boerenpastoraat: levenslessen (29) – loutering

 1. Beste Jacques,

  Wat schreef je vorige week mooi over de herinneringen aan je moeder. Heel veel sterkte met dit grote verlies en het moeten loslaten. Dat je kracht mag vinden in het doorgeven van de wijsheid en liefde die je van je ouders hebt ontvangen.

  Afgelopen vrijdag kreeg ik als dank het boek Rachel Carson, op de bres voor de aarde, van Medard Hilhorst, met een los inlegvel met de tekst van Rachel Carson die ik jou ik wil meegeven, omdat ik door jou woord van vandaag, doorgeven, daar aan moest denken.

  De stroom van het leven: diepgeworteld Ik geloof dat deze verwantschap van de menselijke geest met de aarde en haar schoonheden diep en logisch geworteld is. Als mensen maken we deel uit van de gehele stroom van het leven…

  En zo bevindt zich in ons een diepgeworteld antwoord ep het natuurlijke universum, dat deel uitmaakt van onze menselijkheid.

  Met vriendelijke groet Marjolein Tiemens-Hulscher

  GroenGeloven Marterkamp 17 3972 TK Driebergen m: 06 2077 4093 w: https://groengeloven.com https://groengeloven.com/ w: https://bijenwasdoeken.com https://bijenwasdoeken.com/

  >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s