Geloofsgemeenschappen: drie lastige kwesties bij de zorg voor boeren

Drie lastige kwesties voor geloofsgemeenschappen die van betekenis willen zijn voor boeren op het platteland. Over het waarom schreef ik eerder het volgende.


1. ‘De landbouw’ en ‘de boer’ bestaan niet!

Om spraakverwarring te voorkomen is het belangrijk om onderscheid te maken. Als je het hebt over landbouw of boeren, wat of wie bedoel je dan? Ik heb het vooral over voedsellandbouw en daarbinnen richt ik me met name op veehouderijsectoren. Omdat ik uit die beroepsgroep voortkom kan ik van daaruit het beste aanvoelen wat er speelt en wat er nodig is. Over verschillende typen ‘boeren’ schreef ik eerder een blog.

2. ‘Boeren moeten zelf aan hun imago werken’

Een typische uitspraak vanuit organisatieadviseurs die ik nogal eens tegenkom. Helemaal waar maar slechts een deel van het verhaal. Omdat ik zie (zie punt 1) dat ‘de landbouw’ en ‘de boer’ niet bestaan en vele sectoren slechts deels invloed hebben op hun imago, overvraag je met deze uitspraak de meeste boeren. Want vergeet niet: uiteindelijk zijn boerenbedrijven allemaal individuele ondernemingen. Een eventueel niet meer passend imago vraagt sectorale en landelijke (Europese) afstemming. Zeker bij producten waar je als individuele boer moeilijk iets eigens aan toe kunt voegen (‘bulk’). Laat staan van de invloed die je als individuele boer kunt uitoefenen op de prijszetting van het te leveren product. Hoe kun je aan imago werken als je niet de stem hebt die daarvoor nodig is?

3. Als er volgens jou iets moet gebeuren met (sommige) boeren…

Als er volgens jou bijvoorbeeld keukentafelgesprekken nodig zijn, dan is het zaak om je vooraf af te vragen: a) of de boer waar jij iets voor wil betekenen zit te wachten op jou en b) dat je weet wat jij te brengen hebt.
Geholpen worden vraagt namelijk een bereidheid die alles behalve vanzelf spreekt. Dat is menselijk. Als niet de juiste woorden op het goede moment klinken is alle aanbod, hoe goed bedoeld ook, misplaatst. Er is veiligheid en vertrouwen nodig. En daarnaast een verwachtingspatroon van wat jij betekent. Over goede gesprekken aan de keukentafel schreef ik eerder een handreiking.

Interesse in een plan voor geloofsgemeenschappen op het platteland?
Voor wie wil doorpraten over deze kwesties: ongetwijfeld kan ik jou of de gemeenschap die jij vertegenwoordigt verder helpen, met een concreet plan om meer dan nu van betekenis te zijn voor het veranderende platteland en de mensen die daar van oudsher werken en leven.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s