Die zorgdragen voor het platteland – voorbede

Zoveel in onze wereld is erg ingewikkeld, soms niet oplosbaar, krijgt te weinig ruimte of vraagt veel meer dan plaatselijk voorhanden is… Dus blijft heel veel gaan zoals het altijd gaat, met een ongemakkelijke realiteit als gevolg. Daarom bidden we in kerken een voorbede. Een gebed om ‘menselijke drama’s’ neer te leggen bij de Schepper van alle leven. De voorbede biedt een soort van ordening in een vaak ongrijpbare wereld. Voor al die mensen die werken en leven op, met of van de vruchten van het platteland.

Laten we bidden voor de mensen die zorg dragen voor het platteland….

Voor hen die dagelijks de risico’s dragen van de vruchten die de aarde voortbrengt en dan merken dat er allerlei instanties en externen gevraagd en ongevraagd meepraten van hoe het allemaal zou moeten… Om meer medeleven rondom hen die alle veranderingen dragen: boeren en tuinders.

Voor hen die graag praktisch bezig zijn, op de plant- of oogstmachine, aan de sorteerband, bij het inpakken.

Voor hen die tewerkgesteld zijn om onder de blote hemel of in grote glazen kassen seizoenswerk te verrichten… Om een rechtvaardig loon en een menswaardig onderkomen.

Voor hen die de financiering aan boer en tuinder verstrekken, nodig om in deze tijd een agrarische onderneming te kunnen voortzetten.

Voor hen die hun collega helpen met het bedrijf, als de eigenaar ziek is geworden, vreemde arbeid onbetaalbaar en het bedrijf overgeleverd aan mensen van goede wil die zich aanbieden.

Voor de agrarische bedrijven zonder perspectief, omdat een verdere ontwikkeling op de vertrouwde plaats niet langer mogelijk is en ambities en talenten om het anders te doen ontbreken… Om uithoudingsvermogen, liefdevolle medemensen, een passend doel en zin in toekomst.

Voor de buren, van agrarische bedrijven die voor het oog van de buitenwereld giga groot groeien… Dat er ruimte kan zijn voor ontmoeting en gesprek, tijd om veranderingen een plek te geven op het platteland dat we met elkaar delen.

Voor gemeentes, die in hun maag zitten met ambitieuze agrarische bedrijvigheid, klem tussen rechtbank en draagkracht van de plaatselijke bevolking… Dat er een gemeenschappelijke bodem gevonden kan worden, om verder samen te leven.

Voor hen die lijden aan dierziekten en andere infecties die samenhangen met moderne veehouderijmethoden en grootschaligheid in een klein en ondernemend land… Dat zij gehoord worden, écht gehoord! En dat er voorzieningen komen die een uitweg bieden uit de duivelse clichés binnen het heersende economische denken. 

Voor alle opvolgers en zij-instromers, dat zij hun hart voor boeren en tuinders inzetten voor zoveel meer dan de economie alleen.

Voor alle praatjesmakers, die lucht geven aan de grote problematieken en een lach tevoorschijn brengen op zoveel en teveel van… van wat eigenlijk?

Onrust, ontevredenheid, onmogelijkheid, onbegrip en onrecht!

Heer onze God, wij bidden U, ontferm U over ons.

Jack Steeghs

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s