Die Geest en Wij – voorbede

Pinksteren, een feest dat voor de meeste mensen spreekt door de gift van extra vrije dagen, is een extra aansporing om jouw gaven voor te leven. Een voorbede aan het begin van het Pinksterweekend.

Laten we het stil maken, om meer ruimte voor elkaar. Bidden we de voorbede…

Wees bij ons God, in ons zeker weten en fouten maken, in onze hoogmoed en laksheid, in ons aflaten en teveelspraak, in onze hardleersheid en platheid, in onze bekrompenheid en kortzichtigheid, in ons beter weten en tekort doen…

Wees bij de jongere mensen, zij die vol dromen en beloftes werken aan toekomst. Zij die afhankelijk zijn van hun ouders en grootouders, van instituties en toevalligheden. Dat er leefruimte blijft, ruimte voor studie, werk en vermaak. Om fouten te maken, de plank volledig mis te slaan, een gat in de dag te slapen, een glas teveel te drinken, te lummelen en te dralen of gewoonweg teveel geld uit te geven. Dat er medemensen blijven om op te bouwen…

Wees bij de dragers van gezag, op straat en in de huizen, gebouwen, onderweg en gestrand. Voor ouders, opvoeders, roostermakers, notulisten, leermeesters, handhavers en verzorgers, instructeurs en begeleiders, mensenmensen en regelneven, bestuurders en leiders. Dat zij doen wat nodig is, met oog voor vrede en voortgang, voor leefruimte en helderheid, voor ruggengraat en stevigheid. Dat er medemensen blijven om op te bouwen…

Wees bij de oudere generaties, zij die nog meer dan anderen afhankelijk zijn van die ene ander. Voor goede zorg, medemensen die horen en zien hoe het is. Om aandacht zonder vooroordelen, extra tijd als het geplande op is, heelheid die aansluit, kracht waar nodig, inhoud boven vorm, hart boven kostenplaatje en moed boven volgzaamheid. Dat er medemensen blijven om op te bouwen…

Wees bij deze lezer, wees bij deze schrijver. Wees bij de anonieme gemeenschap op internet, tot zoveel moois in staat, alsof de Geest alom tegenwoordig blijft. Maar welke Geest dan? Welke stem mag spreken? Welk doel mag tellen? Welk tekort mag er zijn? Welke ruimte? Om bereidheid, wil, tijdloosheid, een doorgaande beweging, voldoende ontvangst, goed gehoor, opmerkzaamheid, dragende grond…

En de wind die blaast zacht, dan weer stevig. Problemen vervliegen, ideeën komen, bestaan zoals nooit eerder. Je kunt het zien en voelen, je hoeft je er alleen maar voor open te stellen… en gaan!

(Foto: visual hunt, helena_bezecna)

Jack Steeghs

Een gedachte over “Die Geest en Wij – voorbede

  1. Ha, Jack, Dank weer voor je mooie gedachten! Mild en begrijpend naar àlle groepen die je aan de orde stelt.Elke week op vrijdag is jouw tekst weer een mooi begin van de dag, vind ik. Als ik op tv weer reacties zie van boeren die voelen hoe hun bestaan ondermijnd wordt, denk ik vaak aan jou. Je kunt ‘de wereld’ ook niet veranderen, maar wel oprecht laten voelen dat je hun situatie begrijpt en mee- lééft. Veel hartelijke groeten, Toos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s